Voici le changement (?) promis (11/02/2019)

La ministre flamande Liesbeth Homans refuse la nomination de quatre bourgmestres de la périphérie, "un déni de démocratie" selon le MR

La ministre flamande des Affaires intérieures, Liesbeth Homans (N-VA), a annoncé lundi matin au micro de la VRT-radio son refus de nommer les bourgmestres de quatre communes à facilités de la périphérie bruxelloise (Drogenbos, Rhode-Saint-Genèse, Linkebeek et Wezembeek-Oppem), parce qu'elles ont elles-mêmes envoyé les convocations électorales pour les scrutins du 14 octobre dernier à la place - ou en plus - de celles adressées par le gouverneur du Brabant flamand. Seules les deux communes à facilités de Wemmel et de Crainhem ont respecté les règles en la matière, selon Mme Homans, qui s'exprimait lors de l'émission "De Ochtend" de la chaîne publique flamande et s'est attirée des critiques francophones, dont celle de la ministre fédérale du Budget, Sophie Wilmès (MR).

La conséquence de la décision annoncée par la ministre flamande - et immédiatement contestée par le bourgmestre de Wezembeek-Oppem, Frédéric Petit (MR) - est que les quatre communes "fautives" seront privées de bourgmestre au cours de la mandature de six ans qui a débuté en janvier.

Mme Homans se fonde sur la "circulaire Peeters" (du nom de l'un de ses prédécesseurs, Leo Peeters) datant du 16 décembre 1997 et relative à l'emploi des langues dans les administrations communales de la région de langue néerlandaise. Ce texte exige que les francophones vivant dans les six communes à facilités entourant Bruxelles réclament "à chaque reprise" les documents qu'ils sont en droit de demander en français.

Selon la ministre, il était convenu que le gouverneur du Brabant flamand, Lodewijk De Witte, envoie les convocations en néerlandais. Mais les quatre communes en ont envoyé une seconde, dans la langue de l'électeur, sur la base de leurs propres registres linguistiques, en se fondant sur un double arrêt du Conseil d'État. L'un d'eux, rendu le 20 juin 2014, juge contraire au droit l'interprétation des lois linguistiques qui sous-tend la circulaire Peeters et d'autres circulaires successives. Selon la Haute juridiction, l'administré de l'une des communes à facilités de la périphérie bruxelloise qui souhaite recevoir ses documents administratifs en français doit en faire la demande à intervalles réguliers, soit tous les quatre ans.

"Pour la énième fois, ils n'ont pas su s'empêcher d'envoyer eux-mêmes des convocations illégales", a affirmé lundi Mme Homans.

"Ces bourgmestres doivent maintenant apprendre une bonne fois pour toutes qu'ils sont installés en Flandre et qu'ils doivent s'en tenir à la législation", a-t-elle ajouté.

Selon la ministre, la possibilité de voir le gouvernement flamand nommer un bourgmestre dans ces quatre communes est "inexistante".

Celui de Wezembeek-Oppem, Frédéric Petit, a immédiatement contesté l'annonce faite par Mme Homans, en s'appuyant sur "un double arrêt très clair" du Conseil d'État, dont celui de 2014.

Au regard de cet arrêt, les convocations ont été "envoyées de façon tout à fait légale", a-t-il affirmé à l'agence Belga.

Mme Homans "ne respecte pas cet arrêt" qui réduit la portée de la circulaire Peeters", a ajouté M. Petit (MR), en annonçant que lui-même et deux de ses homologues concernés introduiraient un recours auprès du Conseil d'État.

"L'entêtement de la ministre Homans à nier les arrêts du Conseil d'État, de la Cour de Cassation, etc., constitue un déni de démocratie flagrant et intolérable pour les communes à facilités", a pour sa part affirmé Mme Wilmès sur Twitter.

Belga

Source : https://www.lalibre.be/actu/politique-belge/la-ministre-flamande-liesbeth-homans-refuse-la-nomination-de-quatre-bourgmestres-de-la-peripherie-un-deni-de-democratie-selon-le-mr-5c6123e4d8ad5878f0907214

Homans gaat burgemeesters vier faciliteitengemeenten niet benoemen: “Tijd dat ze leren dat ze in Vlaanderen wonen”

MR reageert hard op beslissing Homans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet zal benoemen omdat ze inbreuken hebben begaan op de taalwetgeving. De gemeentebesturen hadden zelf Nederlands- en Franstalige oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen van oktober vorig jaar verstuurd, terwijl de gouverneur van Vlaams-Brabant er al Nederlandstalige had gestuurd. De burgemeesters zeggen dat ze beroep zullen indienen bij de Raad van State.

De vier gemeenten verstuurden de oproepingsbrieven volgens het taalregister dat de gemeente zelf had aangelegd. En dat is wettelijk niet toegelaten, zei Homans vanmorgen op Radio 1. De faciliteitengemeenten liggen in Vlaanderen en hebben dus het Nederlands als bestuurstaal, maar Franstalige inwoners kunnen documenten in hun taal krijgen. Centrale vraag is hoe vaak bewoners moeten aangeven dat ze Franstalig zijn.

“Inwoners die documenten in het Frans willen krijgen, moeten dat elke keer aanvragen”, zegt Homans, waarmee ze ingaat tegen de interpretatie van de Raad van State, die zegt dat dat maar één keer om de vier jaar moet. “De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft de oproepingsbrieven vorig jaar in het Nederlands gestuurd, zoals dat ook de keer ervoor is gebeurd, en de faciliteitengemeenten moesten dat dus niet meer doen. Vijf gemeenten konden het echter niet nalaten toch eigen kiesbrieven te sturen via het taalregister dat compleet onwettig is. De niet-benoemingsbesluiten liggen dan ook klaar op mijn bureau.”

“Kans onbestaande dat ze nog deze legislatuur worden benoemd”
Op de vraag of de burgemeesters al op de hoogte zijn van haar beslissing, antwoordde Homans kort: “Dan weten ze het bij deze.” De kans dat ze voor de Vlaamse verkiezingen van mei nog benoemd zullen worden, acht Homans “onbestaande”.

De burgemeester van Kraainem, Bertrand Waucquez, wordt wel benoemd, omdat hij niet betrokken was bij het versturen van de oproepingsbrieven. In Wemmel waren er geen problemen en is burgemeester Walter Vansteenkiste eind januari al benoemd. Concreet zal er in de andere gemeenten een schepen minder zijn, omdat de burgemeester enkel 'aangewezen burgemeester’ is. Pas als de burgemeester ook echt benoemd is, kan er een extra schepen bij komen.

“De faciliteiten liggen op Vlaams grondgebied”, zegt Homans nog. “Ik wil geen communautair vuurtje stoken, het gaat om het feit dat ze voor eens en voor altijd moeten leren dat ze in Vlaanderen liggen en dat ze zich aan de Vlaamse regelgeving  moeten houden.”

In beroep
Frédéric Petit (MR), de nog niet benoemde burgemeester van Wezembeek-Oppem, zegt dat hij volledig in lijn met het arrest van de Raad van State heeft gehandeld en de kiesbrieven in het Frans heeft verstuurd naar de inwoners die hebben aangegeven bediend te willen worden in het Frans. Wezembeek-Oppem zal dan ook in beroep gaan. Petit is boos dat hij het nieuws via de media moest vernemen. “Volgens de arresten van de Raad van State zijn de brieven volstrekt legaal verstuurd. Mevrouw Homans respecteert de arresten niet, die de draagwijdte van de omzendbrief-Peeters beperken.”

Ook in Sint-Genesius-Rode beraadt het schepencollege zich over eventuele juridische stappen. “We wachten het ministerieel besluit af om te zien wat haar precieze motivatie is”, aldus niet benoemde burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). Rolin beaamt dat de arresten van de Raad van State correct werden toegepast. Volgens hem hadden 8.000 personen in Sint-Genesius-Rode zich geregistreerd om overheidsdocumenten in het Frans te ontvangen. “Wij hebben niets anders gedaan dan hen een Franstalige kiesbrief gestuurd”, aldus Rolin. Ook hij zegt “zeer teleurgesteld te zijn over het feit dat de minister dit via de media bekend maakt zonder eerst de betrokken gemeentebesturen te informeren”.

Yves Ghequière van Linkebeek wacht voorlopig af om het besluit van Homans “eerst grondig te analyseren”, al wil hij wel al kwijt dat een niet-benoeming zware gevolgen zou hebben voor het gemeentebestuur, omdat Linkebeek het in dat geval moet doen met drie schepenen in plaats van vier. Ghequière, die momenteel zelf 25 bevoegdheden heeft, bestempelt de actuele situatie in het gemeentebestuur als “zeer zwaar”.

Bij de installatie van de gemeenteraad van Linkebeek begin januari was er algemene consensus over de toepassing van het arrest van de Raad van State dat Franstaligen in de gemeente slechts één keer om de vier jaar moeten aangeven dat ze de documenten in het Frans willen ontvangen. Ook Roel Leemans, het enig verkozen Vlaams gemeenteraadslid, zei toen dat standpunt te steunen.

De vorige niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry en Yves Ghequière (r.) van Linkebeek tijdens een gemeenteraad de voorbije legislatuur.
Mozkito De vorige niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry en Yves Ghequière (r.) van Linkebeek tijdens een gemeenteraad de voorbije legislatuur.
“Flagrante ontkenning democratie”
Bij de MR is er weinig begrip voor de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de burgemeesters van vier faciliteitengemeenten niet te benoemen. Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès heeft het over een ontkenning van de democratie. “De halsstarrigheid van minister Homans om de beslissingen van de Raad van State, het Hof van Cassatie, enzovoort te ontkennen, vormt een flagrante en ontoelaatbare ontkenning van de democratie voor de faciliteitengemeenten”, zegt Wilmès. De minister woont zelf in Sint-Genesius-Rode.

Faciliteiten: hoe zit dat ook weer?
In de zes Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel kunnen de Franstaligen vragen om hun contacten met de gemeente in het Frans te laten verlopen. Maar hoe dat moet gebeuren, was jarenlang een heikel twistpunt. De Vlaamse regering stelde - onder meer in de beruchte omzendbrief-Peeters - dat de Franstaligen dat telkens opnieuw moesten vragen, terwijl de Franstalige inwoners van die gemeenten vonden dat het volstond om éénmaal te kennen te geven dat ze in het Frans wilden communiceren met de gemeente.

De Raad van State stelde in 2014 dat beide interpretaties onrechtmatig waren. De Raad bepaalde dat een burger “op redelijk geregelde tijdstippen het bestuur ervan op de hoogte te brengen dat hij in het Frans wenst te worden bediend”. Voor de Raad van State moet de burger een brief naar het gemeentebestuur schrijven met zijn keuze, die dan voor een termijn van vier jaar geldt. De grote meerderheid van de Franstaligen deed dat ondertussen.

Drie faciliteitengemeenten hadden in 2016 en 2017 daarom beslist om hun Franstalige inwoners hierover te informeren en een softwareleverancier aan te spreken om de taalvoorkeur in het Rijksregister te registreren, het taalregister waarover Homans vandaag spreekt. Ze vernietigde in juni 2017 de beslissingen van de drie gemeenten. De beslissingen van de gemeentebesturen en gemeenteraden schonden volgens haar het recht.

De Raad van State schorste daarop in mei vorig jaar dan weer de vernietigingsbesluiten van Homans. De randgemeenten mochten hun ingezetenen inlichten over de mogelijkheid om ervoor te kiezen in het Frans te worden bediend, maar ze moesten zich beperken tot een algemene mededeling van openbaar belang - via hun website of het gemeentelijk informatieblad.

Source : https://m.hln.be/nieuws/binnenland/homans-gaat-burgemeesters-vier-faciliteitengemeenten-niet-benoemen-tijd-dat-ze-leren-dat-ze-in-vlaanderen-wonen~ad5b14e3/